TACKSAMHET

På sista tiden har jag funderat mycket över tacksamhet, och vad det innebär att vara tacksam. Det är oerhört lätt att som rik västvärldare ta saker och ting för givet, utan att fundera över vår världssituation i förhållande till någon som är mindre lyckligt lottad. Idag var jag på en ledarutbildning i Ulricehamn, och vi pratade om bibeltexten Lukas 17: 11-19. Texten handlar om hur Jesus botade 10 leprasjuka (spetälska), men hur bara en av dessa tio kom tillbaka för att tacka honom för det han hade gjort. Låt mig föra fram några konkreta exempel:
 
Låt säga att vi reducerade jordens befolkning till en by på 100 personer, men ändå behöll samma proportioner. I byn skulle det i så fall finnas:
57 asiater
21 européer
8 afrikaner
4 amerikaner
 
Det skulle finnas:
52 kvinnor
48 män
70 skulle vara svarta
30 skulle vara vita
70 ickekristna
30 kristna
89 heterosexuella
11 homosexuella
 
I vår lilla by skulle 6 personer äga 59% av den totala rikedomen, och 6 av dessa 6 skulle vara nordamerikaner. 80 av dessa 100 personer skulle leva under omänskliga förhållanden.
 
70 personer hade inte kunnat läsa
50 personer hade lidit av undernäring
1 person hade varit döende
1 baby skulle precis vara på gång att födas
1 (ja, bara 1) skulle ha universitetsutbildning
Bara 1 av dessa 100 skulle äga en dator
 
Låt oss nu tänka efter.
Om du vaknade upp i morse med mer hälsa än sjukdomar, så är du lyckligare lottad än de miljontals människor som inte kommer att överleva den här veckan. Om du aldrig efarit fruktan för krig, den fångnes ensamhet, den torterades ångest eller hungerns lidande, så har du det bättre än 500 miljoner.
 
Om du kan komma till din kyrka utan att riskera att bli förödmjukad, fängslad, torterad eller dödad, så är du mer välsignad än 3 miljarder människor runt om i världen.
 
Om du har mat i kylskåpet, tak över huvudet, och ett ställe att sova på så är du rikare än 75% av jordens befolkning. Om du har några riksdaler i plånboken, lite pengar på banken och kanske några slantar i sparbössan, så tillhör du de 8% rikaste på jorden. Och om dina föräldrar lever, och ännu är tillsammans, så är du faktiskt mycket sällsynt.
 
Så tänk efter om dina problem faktiskt är värda att kallas just problem,
vi har läskigt mycket att vara tacksamma för.
Fred ut.
 
Ellen
Kommentarer
Postat av: :)

Tack bah.

2013-03-21 @ 21:17:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0